Innovatie, gezondheidszorg, exponentiële technologie en quantified self. Maarten den Braber is spreker en expert op deze thema’s. Vanuit Mobile Monday, de quantified self beweging in Nederland, Rockstart en Singularity University.

Podcast met Maarten den Braber

Maarten den Braber ken ik al wat langer, vanuit de quantified self beweging. Van te voren had ik Maarten een document gestuurd met mijn vragen.

In het voorgesprek was hij verrast. “Ik had meer een quantified self gesprek verwacht. Maar dit vind ik wel leuk, het is meer persoonlijk. Het gaat ook over mijn achtergrond. Mijn favoriete boeken, films en podcasts.”

Het enthousiasme van Maarten komt goed over in deze podcast. In een persoonlijke gesprek zit heel veel inhoud verweven. Over de impact van nieuwe technologie (in de zorg) en hoe trends ontstaan.

Altijd nieuwe podcasts van me luisteren? Abonneer je op de Project Leven Show!

Mijn samenvatting

Dit heb ik geleerd van mijn gesprek met Maarten:

  1. Waarom zijn early stage communities zo interessant
  2. Rol van quantified self beweging
  3. Waarom is innovatie in de zorg lastig
  4. Wat zijn de meest veelbelovende technologieën (en waarom wordt de snelheid vaak overschat en de impact vaak onderschat)

#1 Zoek en vind ‘early stage communities’ van mensen die aan de randen zitten van nieuwe trends en nieuwe technologie. Ook al zijn ze nog maar klein en lijken ze onopmerkelijk. Wat is de rol van Twitter hierin geweest?

#2 Wat is de rol van de quantified self beweging? Volgens Maarten is het een samenkomst van ‘advanced users’. Het is minder leidend, sturend en commercieel, maar meer reflecterend, volgend, analyserend, beschouwend en filosofisch.

#3 Hoe lastig is innovatie in de gezondheidszorg? Het is (niet voor niets) een wereld met heel veel stakeholders rondom de patiënt. Innovatie buiten die context is bijna onmogelijk. Je moet altijd rekening houden met dit proces.

#4 Dit zijn de meest veelbelovende exponentiële technologieën:

  • Kunstmatige intelligentie wordt steeds meer beschikbaar. Dit kun je combineren met andere processen zoals 3D printen of gezondheidszorg.
  • Augmented reality krijgt steeds meer toegevoegde waarde.
  • Materiaalkunde (zoals het gebruik van grafeen), nanotechnologie en energie (inclusief energieopslag).

Als het over die exponentiële technologieën gaat wordt de snelheid vaak overschat en de impact wordt vaak onderschat.

De Shownotes

Dit kwam er nog meer aan bod:

Eerder schreef ik op de blog deze artikelen, zoals over 8.36pm en de app Moves.

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!