Yuri van Geest is een van de drijvende krachten achter Singularity University. Hij is auteur van het boek Exponentiële Organisaties en geeft wereldwijd lezingen, presentaties en workshops over nieuwe technologie.

Een gesprek over de nieuwe technologie, de impact van nieuwe technologie op bedrijven, de overheid en de maatschappij.

Yuri van Geest podcast

Yuri van Geest is expert op het gebied van exponentiële technologieën, zoals energie-, neuro-, nano-, biotechnologie en ontwikkelingen zoals blockchain, drones, virtual reality, robotisering, quantum computing en zelfrijdende auto’s. We praten hierover, maar vooral over de gevolgen en nadelen die dit met zich meebrengt.

Eerder heb ik Yuri een paar keer gesproken, bijvoorbeeld rond de Singularity University the Netherlands Summit. In elk gesprek blaast hij me weer weg met de snelheid waarop hij praat en de snelheid waarmee hij concepten met elkaar kan verbinden.

De buitenwereld ziet hem vaak als technologie determinist of utopist. In dit gesprek toont hij het tegendeel. Wat hem drijft is de combinatie van kunst, cultuur, emoties en de lessen uit de geschiedenis. Hoe kijkt hij naar het huidige tijdsbeeld?

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android.

Samenvatting

Dit is wat mij bij blijft van deze podcast:

  1. Hoe snel gaan de ontwikkelingen rond nieuwe technologieën?
  2. Hoe hebben maatschappelijke en politieke ontwikkelingen te maken met technologie?
  3. We staan voor een fundamentele veranderingen op heel veel systemen en sectoren.
  4. Waarom hebben we een holistische lange termijn visie nodig?

#1 Op elk technologiegebied zijn de ecosystemen zich aan het uitkristalliseren, voordat het echt schaalbaar wordt. Denk aan nanotechnologie, biotechnologie, energie, drones, 3D en 4D printen.

Waarom dit nu nog niet massief is doorgebroken heeft te maken bestaande instituties, het prijspunt wat nog net te hoog is en klantervaringen die nu nog niet optimaal zijn.

#2 Politieke ontwikkelingen zoals de verkiezing van Trump, kun je duiden in het licht van technologische ontwikkelingen. Veel mensen, vooral uit de middenklasse, zoeken houvast en stabiliteit vanwege de impact van technologische ontwikkelingen.

Deze mensen betalen de prijs van de vooruitgang en zoeken de houvast in het verleden. Want 80% van de banen wordt beïnvloed door technologie. Er verdwijnen veel banen, maar er komen ook andere banen voor terug.

Om deze reden moeten we nadenken over concepten zoals het basisinkomen en moeten politici een betere toekomstvisie hebben over de voordelen van technologische vooruitgang.

[pullquote cite=”Yuri van Geest” type=”center”] “Deze mensen betalen de prijs van de vooruitgang en zoeken de houvast in het verleden.”[/pullquote]

#3 Hele systemen en sectoren staan voor fundamentele veranderingen. Dit geldt niet alleen voor het bedrijfsleven, maar ook voor semi-publieke organisaties in de zorg, het onderwijs en ook de overheid zelf.

#4 Yuri van Geest ziet de parallel tussen de huidige tijd en de jaren 30 van de vorige eeuw. De huidige systeem is te technocratisch en te rationeel. De oplossing is om juist ruimte te geven aan emoties en spiritualiteit. Nieuwe technologie kan juist ruimte bieden aan hoop, vertrouwen, groei en solidariteit.

China doet dit wel goed. Zij denken veel meer holistisch (rationeel en emotioneel) en hebben een visie op de langere termijn, zelfs met een horizon van 100 jaar. Terwijl we in Nederland te veel gericht zijn op korte termijn denken.

Yuri van Geest podcast

Met Yuri in een hotel in Leiden, waar we het interview hebben opgenomen.

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

In ons nagesprek noemde Yuri nog de volgende boeken:

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Yuri en ik over hebben gepraat:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!