Ben jij verslaafd aan je smartphone? Hoe weet jij of je een smartphone-junkie bent en je geobsedeerd bent door de apps op je smartphone? Hoe erg is het eigenlijk? Ik sprak hierover met Wouter van Noort, auteur van het boek Is daar iemand. Dit boek gaat over smartphoneverslaving. We praten hierover en over andere technologische ontwikkelingen, zoals kunstmatige intelligentie.

Wouter van Noort podcast

Wouter van Noort is journalist voor NRC Handelsblad en auteur van een boek over smartphoneverslaving. Hij werkte eerder voor Elsevier en de NOS. Hij was spreker bij de Universiteit Leiden en onder meer te gast bij  De Wereld Draait Door.

Wat ik leuk vond aan dit gesprek is dat Wouter van Noort constructief kritisch naar nieuwe ontwikkelingen kijkt. We hebben het onder meer over de macht van technologiebedrijven en de geopolitieke implicaties van technologische ontwikkelingen.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android.

Samenvatting

Dit is wat mij bij is gebleven van deze podcast:

  1. Hoe weet je dat je verslaafd bent aan je smartphone?
  2. Waarom is het slecht voor je als je verslaafd bent aan je smartphone?
  3. Bedrijven zoals Facebook en Twitter willen dat je zo lang mogelijk op hun apps doorbrengt. Hoe doen ze dat?
  4. Hoe kun jij afkicken van je smartphone verslaving?
  5. Hoe hard gaan ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie en wat is de impact van technologie op onder meer geopolitiek?

#1 Hoe vaak per dag kijk je op je smartphone? Je kan de app Moment (iOS) of Usage Tracker (Android) downloaden. Deze app meet je smartphone gedrag, bijvoorbeeld hoe vaak jij je smartphone opent en hoe lang je de smartphone gebruikt. 

#2 Waarom is het erg als je geobsedeerd bent door je smartphone? Het is slecht voor onder meer je concentratie. Je concentratie werkt als een spier. Als jij je continu laat afleiden, dan train jij deze spier niet. Een ander effect is dat je door met schermen te communiceren je minder empathie ontwikkelt. Door fysieke nabijheid en aanraking maak je hormonen zoals endorfines aan, die je empathisch vermogen ontwikkelen.

[pullquote cite=”Wouter van Noort” type=”center”] “Smartphoneverslaving heeft een meetbaar effect op concentratie en empathie.”[/pullquote]

#3 Technologiebedrijven zoals Facebook en Twitter investeren veel geld in onderzoek en technologie om te zorgen dat je zo lang mogelijk tijd op hun apps en platformen doorbrengt. Hiervoor gebruiken ze onder meer concepten die in gokhallen in Las Vegas zijn gebruikt. 

Technieken die de apps gebruiken, zijn onder meer de beloning van de jacht en de behoefte van de mens om orde aan te brengen. In de podcast legt Wouter uit hoe dit werkt.

#4 Hoe kun jij afkicken van je smartphone-obsessie? Volgens Wouter kan dit met de drie stappen Mindful, Meaningful en Moderate. Mindful betekent dat je bewust wordt van je gedrag, bijvoorbeeld door het gebruiken van een app zoals Moment (zie #1). Meaningful gaat om na te denken wat dit inzicht voor je betekent. Moderate betekent de aanpassingen die je vervolgens doet. 

Hoe doet Wouter dit? Zijn slaapkamer is een smartphonevrij gebied. Op zaterdag en op vakantie neemt hij zijn smartphone niet mee. 

#5 Hoe kijkt Wouter naar technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie? Vanuit zijn achtergrond als politicoloog en journalist is hij niet per se onverdeeld positief over deze ontwikkelingen. We hebben het onder meer over de macht van technologiebedrijven, de toekomst van werk, de omvang van menselijke autonomie in het leven en de geopolitieke implicaties van dit soort ontwikkelingen. 

Wouter van Noort podcast

We namen het interview op het kantoor van het NRC.

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Wouter van Noort en ik over hebben gepraat:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!