Zingeving, Technologie & Generatie Z. Podcast interview met Thijs Pepping (VINT). Wat betekent zingeving met betrekking tot technologie? Wat is er speciaal aan generatie Z? Waarom wordt geluk steeds belangrijker en wat is positive computing?

Thijs Pepping podcast

Thijs Pepping is adviseur en onderzoeker bij VINT; dat staat voor ‘Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie’. VINT is een onderdeel van Sogeti. Het doel van VINT is om haar klanten (en die van Sogeti) voor te bereiden op (technologische) ontwikkelingen die voor hen relevant worden in de komende 3 tot 5 jaar.

Thijs en ik lijken wel een beetje op elkaar. Het nadeel is dat we dan misschien teveel vanuit dezelfde leefwereld praten, maar het voordeel is dat we elkaar snel snappen. Dit komt omdat we dezelfde blogs volgen, dezelfde boeken lezen en vooral omdat we allebei gefascineerd zijn door nieuwe technologie.

Dat geldt niet alleen de ontwikkelingen op zichzelf, maar vooral de grotere thema’s. In dit gesprek gaan we het daarom ook vooral daar over hebben. We praten over geluk, zingeving, generaties en vertrouwen in een wereld die steeds technologischer wordt.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast:

Helemaal fijn als je een review op één van deze kanalen achter laat!

Samenvatting

Dit is wat mij bij blijft van deze podcast:

  1. Waarom wordt digitaal geluk steeds belangrijker voor technologiebedrijven?
  2. Kan technologie bijdragen aan meer zingeving?
  3. Wat is er bijzonder aan generatie Z?

#1 Geluk en zingeving worden steeds belangrijker voor technologiebedrijven. Dit komt niet alleen doordat bedrijven hiertoe worden opgeroepen door hun aandeelhouders of door de overheid, maar ook omdat het hen op de lange duur een competitief voordeel geeft ten opzichte van hun concurrenten.

#2 Vanuit zijn studie humanistiek heeft Thijs veel interesse in het concept zingeving. In ons gesprek legt hij uit wat dit betekent en hoe technologie hieraan kan bijdragen of afbreuk aan kan doen.

#3 Generatie Z zijn kinderen die zijn geboren tussen het jaar 2000 en 2020. In de podcast bespreekt Thijs een paar bijzondere (technologische) fenomenen van deze generatie zoals muckbang en ASMR.

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Patreon supporters van de Biohacking Impact podcast
  • Boek Biohacking (mijn eigen boek)

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Thijs en ik over hebben gepraat:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!