Ruud Veltenaar is trendwatcher, filosoof en hoogleraar bij MIT. Een podcast interview over de klimaatcrisis, kansen en de donkere kant van technologie.

Ruud Veltenaar podcast

Ruud Veltenaar studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en de Columbia University in New York. Hij haalde zijn MBA aan Harvard en was daarna ondernemer en manager bij bedrijven zoals McKinsey, Planet Internet, Wegener en Park Mobile.

Tegenwoordig geeft hij lezingen over nieuwe technologie en de nieuwe beschaving van ons als mens. Hij is naast aan MIT ook hoogleraar aan de London Business School en geeft colleges op Nyenrode.

In het interview noem ik dat ik een aantal lezingen van hem heb gezien. De eerste keer was in 2008 toen ik een studentencongres organiseerde in Groningen. Om die reden vond ik het erg leuk om hem nu wat langer te interviewen voor mijn podcast.

Wil je altijd nieuwe podcast-afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast:

Helemaal fijn als je een review op één van deze kanalen achter laat!

Samenvatting

Dit is wat mij bijblijft van deze podcast:

  1. Waarom hebben we als mens de klimaatcrisis nodig?
  2. Welke kritiek heeft Ruud op de meeste trendwatchers en futuristen?
  3. Wat is de democratisering van IQ?

#1 Als soort hebben we een crisis nodig om te veranderen. Dat is de enige manier waardoor we van een fossiele naar duurzame energievoorziening kunnen gaan en van een lineaire naar een circulaire economie.

#2 Technologie is niet zaligmakend. Volgens Ruud Veltenaar is het dominante beeld dat technologie uiteindelijk zal oplossen, waardoor we de consequenties klakkeloos accepteren. Het is beter om eerder na te denken over de ethische en morele aspecten van technologie, voordat we excessen krijgen zoals recent met Facebook en Cambridge Analytica.

#3 In het volgende decennium zal IQ democratiseren. In het interview noemt Ruud dat de verwachting is dat dan een chip beschikbaar is om je eigen intelligentie uit te breiden met 100 IQ punten. In eerste instantie kun je de chip gebruiken in je smartphone, maar later ook koppelen aan de menselijke cortex.

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Patreon supporters van de Biohacking Impact podcast
  • Boek Biohacking (mijn eigen boek)

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Ruud Veltenaar en ik over hebben gepraat.

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!