Wat is quantum computing? Hoe houdt dit verband met quantum fysica en quantum mechanica? Ik sprak hierover met Julia Cramer, die gepromoveerd is in de quantum computing. Een gesprek over quantum computing en de impact van deze technologie op het bedrijfsleven en andere toepassingen.

Julia Cramer podcast

Julia Cramer werkt bij QuTech. QuTech is een instituut dat is gelieerd aan de Technische Universiteit Delft. Ze noemt zichzelf een wetenschapper met een passie voor het delen van wetenschap. In deze podcast duiken we vol in de wetenschap, namelijk quantum computing.

Ik ken Julia van de Science Battle. Wat me zo aanspreekt aan haar is dat zij op een heel open en toegankelijke manier zoiets ingewikkelds als quantum computing kan uitleggen.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android.

Samenvatting

Dit is wat mij bij is gebleven van deze podcast:

  1. Waarom zijn Max Planck, Niels Bohr en Albert Einstein de grondleggers van de huidige quantum computers?
  2. Waarom breekt quantum computing nu door?
  3. Wat zijn de drie belangrijkste begrippen binnen quantum computing?
  4. Wanneer hebben we een quantum computer thuis staan?

#1. Ruim honderd jaar geleden werd de basis voor quantum computing al gelegd door bekende natuurkundigen zoals Max Planck, Niels Bohr en Albert Einstein. Zij discussieerden over quantum deeltjes. Deze deeltjes gedragen zich anders dan ze tot nu toe gewend waren.

#2. Dankzij technologische vooruitgang kunnen we nu quantum deeltjes waarnemen en manipuleren. Dit biedt de mogelijkheid om computerkracht en rekenvermogen exponentieel te vergroten. Volgens sommige experts zorgt dit voor een volgende revolutie.

Niet voor niets investeren bedrijven zoals IBM, Google, Lockheed en Microsoft veel geld in de ontwikkeling van quantum computing en quantum internet. Andere toepassingen die worden genoemd, zijn betere informatiebeveiliging (quantum cryptografie) en het quantum internet.

[pullquote cite=”Julia Cramer” type=”center”] “Albert Einstein vond quantum mechanica spookachtig.”[/pullquote]

#3. Quantum beeldjes deeltjes kunnen een superpositie innemen. Waar gewone bits 0 of 1 zijn, kan een qubit ook een 0 en een 1 zijn. Dat is superpositie en geeft supersnelle rekenkracht. Een analogie om de superpositie uit te leggen is Schrödingers kat, een gedachten experiment dat in 1935 werd bedacht door de natuurkundige Erwin Schrödinger.

Naast superpositie, zijn meting en verstrengeling de drie bouwstenen van quantum computing. In de podcast legt Julia deze drie begrippen uit, waaronder de relatie tussen verstrengeling en meting met quantum teleportatie.

#4. We staan nu op het punt dat quantum computing de stap maakt van wetenschap naar technologische toepassingen. Op dit moment kunnen supercomputers sneller berekeningen uitvoeren dan de snelste quantum computers. Echter het moment komt heel snel nabij dat quantum computers sneller zijn.

Waarschijnlijk zal het niet zo zijn, dat we over een paar jaar later allemaal een quantum computer thuis hebben staan. In de podcast legt Julia uit waarom dat zo is.

quantum computing interview

Na afloop met Julia bij QuTech

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Patreon supporters van de Project Leven Show

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Julia Cramer en ik over hebben gepraat.

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!