Wat is natuurlijk bewegen? Waarom zou je wonen in een huis zonder meubels? Lucie en Mina (Oergezond Bewegen) zijn experts op het gebied van gezond bewegen. Ze zijn actief met workshops en presentaties rond ‘Move your DNA’ van Katy Bowman.

Een gesprek over een huis zonder meubels, natuurlijk bewegen, beter poepen en nog veel meer.

Oergezond Bewegen podcast

Lucie en Mina hebben allebei een yogastudio, in Castricum en Neerpelt (België). Daarnaast hebben ze een blog en organiseren ze trainingen en workshops vanuit Oergezond Bewegen en Alignment Guru’s.

De aflevering die ik eerder met Lucie en Mina heb opgenomen, staat onderin dit artikel.

Samenvatting

Dit is wat mij bijblijft van deze podcast:

  1. Wat is de psoas spier en wat zijn bewegingsnutriënten?
  2. Zitten wordt dan wel het nieuwe roken genoemd, maar met alleen staand werken ben je er ook niet. Het gaat om variatie in je beweging. De hele dag door.
  3. Je wordt niet alleen wat je eet, maar ook hoe je beweegt en wat je denkt.

BONUS: Wat kun je praktisch doen om je enkels, heupen, schouders en voeten mobieler te maken? Plus: hoeveel minuten moet je hangen per dag?

Lucie en Mina hebben de oefeningen die we tijdens de podcast hebben besproken in een PDF document geplaatst. Deze PDF kun je hier downloaden: Oefeningen Oergezond Bewegen.

Volgens biomechanica-expert Katy Bowman is het mechanoom, dat wil zeggen de interactie tussen mechanische krachten van allerlei bewegingen en onze biologie, net zo belangrijk als goede voeding.

[pullquote cite=”Katy Bowman” type=”center”] “Het mechanoom is net zo belangrijk als goede voeding.”[/pullquote]

Wat betekent dat concreet? De moderne mens beweegt niet gezond genoeg. We zitten teveel en als we bewegen, dan doen we dat vaak op één manier, zoals wielrennen of hardlopen. Het is veel beter om in je gewone leven meer en anders te bewegen. Vaker wandelen (op blote voeten), hurken of staand werken.

bewegen oergezond

Het interview met Lucie en Mina was uiteraard niet op gewone stoelen. Zie ook de paarse stekelige halfronde bol waar je op kan staan.

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Lucie en Mina samen met Katy Bowman:

Katy Bowman interview

Lucie, Katy Bowman en Mina

Vorige opname

Lucie en Mina sprak ik eerder op Skype. De kwaliteit van deze opname is wat minder, daarom staat deze niet in het podcast overzicht. Je kan de opname nog wel luisteren, maar ik zou dat vooral doen als jij je aandacht erbij kan houden. Bijvoorbeeld als je achter de laptop zit.

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Lucie, Mina en ik over hebben gepraat:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!