Nadine Bongaerts is wetenschapper en ondernemer. Momenteel promoveert ze in de Synthetische Biologie aan het Nationaal Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek (INSERM) in Parijs. Zij werkt daar aan de ontwikkeling van een nieuw antibioticum tegen tuberculose. We praten in dit gesprek over biotechnologie, synthetische biologie, genetica en gentherapie.

Nadine Bongaerts podcast

Nadine studeerde biotechnologie aan de Technische Universiteit Delft. Met Science Matters zet zij zich in voor communicatie en onderwijs over ontwikkelingen in de levenswetenschappen. Zij spreekt regelmatig op evenementen van Singularity University the Netherlands over biotechnologie.

Nadine zag ik de eerste keer op de Singularity University the Netherlands Summit 2017 in Haarlem. Ze gaf daar een bevlogen presentatie over de mogelijkheden van synthetische biologie. Pas later kwam ik er achter dat ze, net als ik, te boeken is voor lezingen en presentaties bij Despreker.nl [link onderin]. We delen veel van dezelfde interesses, zoals de biotechnologie en ethiek van technologie.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android.

Samenvatting

Dit is wat mij bij blijft van deze podcast:

  1. Hoe werken mitochondriën en wat is daar zo bijzonder aan?
  2. Wat is synthetische biologie?
  3. Hoe werkt DNA?
  4. Hoe werkt CRISPR/cas9?

#1 De mitochondriën zijn de energiefabrieken van onze cellen. Als parasieten zijn ze ooit in de cellen van onze voorouders beland. In ruil voor onderdak in ons lichaam produceren zij ATP als energie voor alle processen in het lichaam. Wat bijzonder is aan de mitochondriën, is dat ze hun eigen DNA hebben en dat het genoom via de moederlijn wordt doorgegeven.

#2 Met synthetische biologie zijn wetenschappers zoals Nadine nu in staat om biologie te ontwerpen en na te maken. Ze vertelt over een project dat ze heeft gedaan om met bacteriën olie af te breken. De impact is volgens haar verstrekkend: “Synthetische biologie zorgt voor een nieuwe kijk op bijvoorbeeld zorg en energie.”

[pullquote cite=”Nadine Bongaerts” type=”center”] “Synthetische biologie zorgt voor een nieuwe kijk op zorg en energie.”[/pullquote]

#3 De drie miljard basisparen in het genoom van een mens liggen opgerold. Door epigenetica wordt bepaald hoe een cel zich ontwikkeld, bijvoorbeeld tot een levercel of hersencel. De mate waarin je de toekomst van een organisme kan bepalen aan de hand van een genoom, is volgens Nadine een mix van ‘nature’ en ‘nurture’.

#4 Wat is CRISPR/cas9? Nadine legt uit dat er meer technieken waren voor genetische modificatie, maar dat CRISPR/cas9 sneller, efficiënter en goedkoper is. Oorspronkelijk was er een methode waarbij bacteriën gebruikt werden om het DNA van een afvallende virus kapot te knippen.

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Nadine Bongaerts en ik over hebben gepraat:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!