Wat is het nadeel van het toenemende gebruik van big data en algoritmes? Podcast interview met auteur en NRC-columnist Maxim Februari, o.a. over de roman Klont.

Maxim Februari podcast

Maxim Februari is columnist bij het NRC Handelsblad, schrijver, jurist en filosoof. In dit gesprek praten we over de toenemende invloed van technologie, data en algoritmes op de samenleving. Hoe en met welk doel gebruiken bedrijven en overheden de data, modellen en algoritmes? Waartoe leidt de toenemende rationalisering van het leven?

Daarnaast legt hij uit hoe zijn werkweek eruit ziet; hoe schrijft hij zijn romans en columns? Wat is zijn ritme en hoe gaat hij om met deadlines?

In het nagesprek vertelde ik Maxim dat ik zijn columns altijd graag lees, omdat ze goed zijn geschreven en ze mij soms op andere ideeën brengen. Van nature ben ik namelijk erg positief over het gebruik van big data en nieuwe technologie door bedrijven, instellingen en overheden.

In zijn columns waarschuwt hij voor het toenemende gebruik hiervan in het bedrijfsleven en de maatschappij. Wat ik leuk vond, is dat ik nu de mogelijkheid had om hem langer te bevragen over zijn ideeën over dit onderwerp.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast:

Samenvatting

Dit is wat mij bij blijft van deze podcast:

  1. Niet alles is te vangen in data en modellen
  2. Data is niet objectief
  3. Verandering duurt nog even

#1 Niet alles is te vangen in data en modellen. Door rationalisering (alles meten en in modellen onderbrengen) hebben bedrijven en beleidsmakers wel de indruk dat ze het leven snappen, maar ze realiseren zich niet altijd dat ze een enorme rijkdom aan gegevens links laten liggen. ‘De details kleuren uiteindelijk het leven’.

#2 Data, databases, algoritmes, modellen en systemen zijn niet objectief. In ons gesprek legt Maxim uit dat deze allemaal gekleurd worden door de makers, programmeurs en eigenaren of dat de datasets al een bepaald vooroordeel met zich meedragen.

#3 In zijn columns en in zijn boek is hij kritisch op de toegenomen rationalisering en het gebruik daarbij van big data in de samenleving. Maar waar komt de tegenbeweging vandaan? Maxim verwacht niet dat deze direct komt van bedrijven, gebruikers of de overheid. Net als met de Industriële Revolutie zal het even duren voordat we ons als samenleving hier goed tegen kunnen wapenen.

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

  • Website Maxim Februari
  • Boek Klont van Februari
  • Boek Zen en het Kunst van het Motoronderhoud van Pirsig
  • Boek De Menselijke Smet van Roth

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Patreon supporters van de podcast
  • Boek Biohacking (mijn eigen boek): bestel op bol.com, managementboek.nl of Amazon

Video

Dit interview verschijnt ook op het YouTube kanaal van PeterJoosten.net (alleen audio). Beluister het interview hieronder.

Interview met Maxim Februari

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Maxim Februari en ik over hebben gepraat:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!