Martijn van den Heuvel is onderzoeksleider bij het Dutch Connectome Lab, dat onderdeel is van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is tevens assistent professor aan Universiteit Utrecht. We praten over de werking van de hersenen, het onderzoek dat hij hiernaar verricht en wat nieuwe toepassingen hierin zijn.

Martijn van den Heuvel podcast

Martijn van den Heuvel onderzoekt het connectoom. Dit is de wegenkaart van alle verbindingen van onze hersenen. Zijn achtergrond is kunstmatige intelligentie. Vanuit deze kennis analyseert hij met wiskundige modellen en computer simulaties de connecties in de hersenen.

In het gesprek verwijzen Martijn of ik soms terug naar een bijeenkomst van twee jaar eerder. Toen organiseerde ik een Biohacking Meetup over het thema neurotechnologie en neurowetenschappen. We hebben sindsdien altijd contact gehouden. Martijn is een fijne gesprekspartner, omdat hij het complexe onderzoek dat hij doet wel heel duidelijk en eenvoudig kan uitleggen.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android.

Samenvatting

Dit is wat mij bij blijft van deze podcast:

  1. Wat is het connectoom?
  2. Wat is zo fascinerend aan de hersenen?
  3. Wat kun je afleiden aan het connectoom van slimme of creatieve mensen?
  4. Is het mogelijk om kunstmatige intelligentie te vermengen met menselijke intelligentie?

#1 Wat is het connectoom? Het connectoom is eigenlijk een kaart van de verbindingen in de hersenen. Je kunt het vergelijken met treinstations in Nederland. De onderzoeksgroep van Martijn doet onderzoek naar de belangrijke knooppunten, de hubs.

#2 Wat is zo fascinerend aan de hersenen? Martijn legt uit waarom hij nu al zo’n 15 jaar onderzoek doet naar de vorming van verbindingen in de hersenen. ‘Het brein is het meest complexe orgaan dat we kennen en we weten er eigenlijk heel weinig van af.’ Het doel van het Dutch Connectome Lab is onder andere om het ontstaan en de progressie van hersenziekten zoals Parkinson en Alzheimer te analyseren.

[pullquote cite=”Martijn van den Heuvel” type=”center”]’Het brein is het meest complexe orgaan dat we kennen en we weten er eigenlijk heel weinig van af.'[/pullquote]

#3 Wat kun je afleiden aan het connectoom van slimme of creatieve mensen? In het gesprek hebben Martijn en ik het over het connectoom van slimme mensen. De verbindingen in hun hersenen zijn beter aangelegd, waardoor ze sneller kunnen denken. Voor creatieve mensen geldt juist weer dat ze meer verschillende verbindingen hebben dan gemiddeld.

Martijn maakt daarbij nog wel de kanttekening dat het wetenschappelijk onderzoek hier nog niet helemaal eenduidig over is.

#4 Is het mogelijk om kunstmatige intelligentie te vermengen met menselijke intelligentie? Volgens Martijn is het menselijk brein te vergelijken met een computer. Hij ziet daarom momenteel geen natuurkundige of fysieke beperkingen waarom het niet mogelijk kunnen zijn om het brein aan te sluiten op kunstmatige intelligentie.

Hij is kritischer op het idee dat we onze herseninhoud kunnen kopiëren, uploaden en digitaal verder leven.

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Patreon supporters van de Project Leven Show
  • Boek Biohacking (mijn eigen boek)

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Martijn en ik over hebben gepraat:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!