Wat is nanotechnologie? Wat zijn toepassingen? In deze podcast praat ik met Martijn van Calmthout, wetenschapsredacteur en auteur van het boek Echt Nano.

Martijn van Calmthout podcast

Martijn van Calmthout is wetenschapsredacteur bij de Volkskrant en auteur van diverse boeken. In dit gesprek praten we vooral over zijn laatste boek Echt Nano.

Nanotechnologie zou wel eens een belangrijke technologie kunnen zijn voor onze toekomst als mens. Momenteel wordt vooral nog fundamenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan door scheikundigen en natuurkundigen, maar de mogelijkheden zijn immens. In dit gesprek legt Martijn van Calmthout uit wat de kansen en beperkingen zijn.

Het leuke aan het gesprek met Martijn is dat hij moeilijke materie zoals nanotechnologie, de theorie van alles en de supersnaar theorie op een hele toegankelijke manier uitlegt. Dit is waar ik ook naar streef in mijn podcast en artikelen. De manier waarop hij diverse theorieën en de verbanden daartussen uitlegde, was voor mij enorm leerzaam.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android.

Samenvatting

Dit is wat mij bij blijft van deze podcast:

  1. Wat is nanotechnologie?
  2. Hoe ver is deze technologie?
  3. Wat mogelijke toepassingen van nanotechnologie?
  4. Wat zijn gevaren en risico’s?

#1 Wat is nanotechnologie? Nanotechnologie speelt zich af op minuscuul niveau van moleculen en atomen. De eerste visie dat je dit niveau kan programmeren werd gedaan door de beroemde natuurkundige Richard Feynman. De Nederlandse hoogleraar Ben Feringa won in 2016 de Nobelprijs van de Chemie voor zijn onderzoek in dit veld.

#2 We staan nog aan het begin van de ontwikkeling van deze technologie? Experts denken dat we nu in de tijd leven die vergelijkbaar is met het moment aan het begin van de vorige eeuw dat de gebroeders Wright een paar meter konden vliegen. Als je dat vergelijkt met wat we ruim een eeuw later met luchtvaart kunnen, is dat ongekend.

[pullquote cite=”Martijn van Calmthout” type=”center”] “Denk aan schakelbare medicijnen of het nabootsen van fotosynthese.”[/pullquote]

#3 Wat zijn mogelijke toepassingen van nanotechnologie? Deze zijn te vinden in allerlei domeinen, zoals de geneeskunde. Wellicht hebben we straks schakelbare medicijnen die naar een plek worden gebracht om daar hun werk te doen. Geneeskunde wordt dan veel gerichter. Een ander voorbeeld is energievoorziening, waarbij wordt gehoopt om met nanotechnologie de fotosynthese uit de natuur na te bootsen.

#4 Wat zijn de gevaren en risico’s? Sommige mensen zijn bezorgd over het knutselen met materie op zo’n kleine schaal. In ons gesprek haalt Martijn bijvoorbeeld asbest aan. Hier waren hoge verwachtingen van, maar het bleek achteraf grote nadelige gevolgen voor de gezondheid te hebben.

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Patreon supporters van de Project Leven Show
  • Boek Biohacking (mijn eigen boek)

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Martijn van Calmthout en ik over hebben gepraat.

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!