Maarten Tjallingii is oud-profwielrenner. Hij heeft in 10 grote rondes gefietst, is derde geworden in Parijs-Roubaix en heeft de Ronde van België gewonnen. Tegenwoordig werkt hij als commentator voor de NOS, heeft hij een bedrijf in mentale coaching en geeft hij lezingen en presentaties.

We praten over zijn verleden in het profpeloton, zijn trainingsschema, doping, mindset en het komende wielerseizoen.

Maarten Tjallingii podcast

Maarten Tjallingii heeft ruim 8 jaar op internationaal niveau gemountainbiket. Nadat hij de Olympische Spelen van 2004 net niet had gehaald, werd hij profwielrenner op de weg. Hij reed voor onder meer Skil-Shimano, Rabobank en Lotto-Jumbo.

Hij is opgegroeid in Mozambique en is al bijna zijn hele leven vegetariër. Hij werd vooral bekend omdat hij in 2016 de bergtrui in de Giro D’Italia mocht aantrekken na de beklimming van de Posbank.

Naast CrossFit en hardlopen vind ik wielrennen één van de allerleukste sporten om te doen. Vooral beklimmingen, zoals de Stelvio en Gavia in Italië en de Alpe D’Huez en de Croix de Fer in Frankrijk. Voor de televisie mag ik ook graag kijken naar de bergetappes in de Tour de France en de voorjaarsklassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen. Om die redenen vond ik het erg gaaf om Maarten te interviewen.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android.

Samenvatting

Dit is wat mij bijblijft van deze podcast:

  1. Hoe ziet het leven van een profwielrenner eruit?
  2. Wat is mentale doping?
  3. Hoe past hij NLP toe?
  4. Wat verwacht hij van het komende seizoen?

#1 Hoe ziet het leven van een profwielrenner eruit? Maarten vertelt over de weken in aanloop naar een grote ronde, zoals de Tour de France. Hij vertelt hoe hij trainde, waar hij trainde en hoe periodisering naar supercompensatie werkt.

#2 In het interview vraag ik Maarten of hij zelf een keer doping heeft gebruikt. Hier geeft hij antwoord op, maar ook dat hij “mentale doping” heeft gebruikt. Hij licht het toe aan de hand van zijn rol in wielerwedstrijden, door per koers een specifieke doelstelling te formuleren.

[pullquote cite=”Maarten Tjallingii” type=”center”] “Volgens de huidige maatstaven heb ik wel doping gebruikt. Maar nog liever gebruik ik mentale doping.”[/pullquote]

#3 Tegenwoordig houdt Maarten zich bezig met (mentale) coaching en begeleiding. Als methode hiervoor maakt hij gebruik van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). NLP draait om het wijzigen van interne voorstellingen die je hebt of krijgt door associaties.

#4 Hoe kijkt hij naar het komende wielerseizoen? De favoriete grote ronde van hem is de Giro D’Italia en de leukste voorjaarsklassieker is Parijs-Roubaix. Verder vertelt hij over zijn verwachtingen van renners zoals Peter Sagan en Chris Froome, als ook de prestaties van de Nederlanders.

Met Maarten Tjallingii voor het interview

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Maarten Tjallingii en ik over hebben gepraat:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!