Kris Verburgh is arts, onderzoeker en auteur. Hij schreef diverse boeken, waarvan De Voedselzandloper de bekendste is. Tegenwoordig specialiseert hij zich in het vertragen of terugdraaien van veroudering. Dit onderwerp beslaat het grootste deel van het interview.

Kris Verburgh podcast

Kris Verburgh houdt zich naast veroudering ook bezig met ontwikkelingen in biotechnologie en innovatie in de gezondheidszorg. We praten over de meest interessante ontdekkingen en publicaties op deze vakgebieden. Daarnaast gaat het ook over de maatschappelijke en ecologische implicaties wanneer we als mensheid significant ouder kunnen worden.

Kris Verburgh en ik kennen elkaar nu al een tijdje. We komen elkaar regelmatig tegen op bijeenkomsten over innovatie in de gezondheidszorg, zoals de jaarlijkse Singularity University the Netherlands Summit. Tijdens deze evenementen hebben we meestal niet zo heel lang de tijd, dus ik vond het leuk om nu wat langer te kunnen bevragen over de biomedische technologie rondom het vertragen of zelfs terugdraaien van veroudering.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android.

Samenvatting

Dit is wat mij bijblijft van deze podcast:

  1. Wat betekent ruimtevaart voor de gezondheid van de mens?
  2. Op welke manier kunnen we veroudering terugdraaien?
  3. Is er een grens aan menselijke veroudering?
  4. Wat is de impact van onsterfelijkheid?

#1 Wat betekent ruimtevaart voor de gezondheid van de mens? Volgens Kris Verburgh moeten we nadenken over het effect van kosmische straling en het gebrek aan zwaartekracht. Hij legt ook uit waar zijn interesse is kosmologie en filosofie is ontstaan.

#2 Op welke manier kunnen we veroudering terugdraaien? In het gesprek bespreken we een aantal methoden en medicijnen, zoals rapamycine, stamcellen en NAD+. Hij verwacht zelf het meest van het huidige onderzoek naar epigenetisch programmeren en het opruimen van senecente cellen.

Volgens Kris Verburgh is ouder worden niet iets wat vast staat: ‘Veroudering is een plastisch proces dat je kunt manipuleren’. Hij denkt ook dat we in de toekomst waarschijnlijk regelmatig therapieën en updates krijgen om onszelf te beschermen tegen verouderingsziekten.

[pullquote cite=”Kris Verburgh” type=”center”] ‘Veroudering is een plastisch proces dat je kunt manipuleren.'[/pullquote]

#3 Is er een grens aan menselijke veroudering? In de podcast bespreken Kris Verburgh en ik een aantal scenario’s. Hij legt uit dat bij elke dag later dat een kind nu wordt geboren, deze gemiddeld 6 uur langer leeft.

Kunnen we ooit significant langer leven? Kris Verburgh denkt dat het nog zo’n 40 jaar gaat duren voordat we asterfelijk zijn. In ons gesprek legt hij deze term uit.

#4 Wat is de impact van onsterfelijkheid? Kris Verburgh verwacht dat zeker in het begin de behandeling voor de welgestelden zullen zijn, maar dat het niet lang duurt voordat het toegankelijk wordt voor iedereen. Kris Verburgh: ‘We moeten oppassen dat er geen biologische aristocratie gaat ontstaan’.

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Patreon supporters van de Project Leven Show
  • Boek Biohacking

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Kris Verburgh en ik over hebben gepraat:

Op PeterJoosten.net schreef ik deze artikelen:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!