Wat is CRISPR/cas9 & hoe werkt het? Wat is genetische modificatie?  Een interview met microbioloog professor John van der Oost (WUR) over de historie van het onderzoek naar CRISPR/cas9, zijn rol hierin en de toekomst van biotechnologie.

John van der Oost podcast

John van der Oost is een Nederlands biochemicus en hoogleraar microbiologie aan de Wageningen Universiteit [link onderin].

Hij wordt beschouwd als één van de pioniers van de CRISPR-technologie. In 2008 was hij co-auteur van een in Science gepubliceerd baanbrekend artikel, waarin de werking werd beschreven van hoe bacteriën door middel van het CRISPR-systeem virussen afweren [link onderin]. In dit interview komen we hier nog op terug.

Met zijn onderzoeksteam was Van der Oost de eerste die aantoonde dat het CRISPR-systeem een RNA-geleid mechanisme gebruikt om op speciale wijze DNA te markeren. Voor zijn werk ontving hij in 2018 de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland [link onderin].

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast:

Helemaal fijn als je een review op één van deze kanalen achter laat!

Shownotes

Waar hebben we het over gehad? Dit zijn alle relevante links:

Wil je meer weten over biohacking?

Dit zijn de afbeeldingen die werden genoemd in het interview:

Na het interview

Het Cascade eiwit model

Petrischalen van het doorbraakonderzoek

Video

Het eerste deel van het interview verscheen ook op het YouTube kanaal van PeterJoosten.net. Bekijk en beluister het interview hieronder.

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar John van der Oost en ik over hebben gepraat:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!