Jan Geurtz is auteur van diverse boeken over verslavingen, spiritualiteit en zelfbewustzijn. Hij organiseert studiedagen, workshops en retraites over spirituele ontwikkeling. Een gesprek over liefdesrelaties, hoe je moet omgaan met pijnlijke emoties, verslavingen en ons verkeerde zelfbeeld. 

Jan Geurtz podcast

Jan Geurtz noemt zichzelf geen spiritueel leraar. In de podcast vertelde hij dat hij tot zijn 40e een redelijk ‘gewoon’ leven had. Hierna is hij zich gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Hij studeerde onder meer Nederlands, orthopedagogiek, onderwijskunde en wetenschapsfilosofie en is vooral geïnspireerd door het Boeddhisme. 

In mijn podcastgesprekken gaat het regelmatig over persoonlijke ontwikkeling. Sinds een paar maanden ben ik geïnteresseerd geraakt in spiritualiteit en de ontwikkeling van mijn zelfbewustzijn. Zelf was ik geraakt door het boek Verslaafd aan Liefde van Jan Geurtz, maar vond ik sommige elementen in het boek best lastig te begrijpen. In dit interview had ik de kans om mijn vragen aan Jan voor te leggen. 

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android.

Samenvatting

Dit is wat mij bij is gebleven van deze podcast:

  1. In een relatie gaat je ego een verstrengeling aan met het ego van je partner  
  2. Wat moet je doen met pijnlijke emoties?
  3. Waarom is zelfafwijzing de motor achter verslaving en liefdesrelaties?
  4. Hoe bevrijd je jezelf van zelfafwijzing?

#1. In een relatie gaat je ego een verstrengeling aan met het ego van de ander. Als er dan een crisis ontstaat in de relatie, dan wordt de verstrengeling heel pijnlijk. Daar ontstaan pijnlijke gevoelens zoals jaloezie en afgunst. Spiritualiteit gaat erom dat je negatieve emoties kan zien voor wat het in werkelijkheid is, namelijk pure energie. Op die manier kun je ook pijnlijke gevoelens los zien van jezelf en je partner.

#2. “Pijnlijke emoties zijn niet leuk als je ze nog niet herkent voor wat ze werkelijk zijn.” De normale reflex om een pijnlijke emotie te onderdrukken werkt averechts, het is een contraproductieve reflex. Wat je doet om er vanaf te komen, houdt ze juist in stand. 

[pullquote cite=”Jan Geurtz” type=”center”] “Pijnlijke emoties zijn niet leuk als je ze nog niet herkend voor wat ze werkelijk zijn.”[/pullquote]

#3. Zelfafwijzing is de motor achter verslaving. Sterker nog: zelfafwijzing is de motor achter veel relaties. De wijze waarop we relaties zijn aangegaan, is gebaseerd op onze eigen zelfafwijzing. “De top van deze strategie is de liefdesrelatie.” Je ego is altijd op zoek naar iemand die je bevrijdt van je diepste zelfafwijzing. Je wilt onbewust een soort gat in je identiteit vullen.

#4. Het diepe, wanhopige en behoeftige gevoel van zelfafwijzing ontstaat in je jeugd. Hoe kom je daar dan vanaf? 

Jan Geurtz vertelde over het Boeddhistische verhaal van het touw en de slang. Dat verhaal is een metafoor om jezelf over te geven aan je eigen zelfafwijzing. Je ‘natuurlijke staat van zijn’ moet je leren zien en kennen.

Er is één manier om jezelf van de zelfafwijzing te bevrijden, namelijk door er doorheen te gaan. Door die gevoelens te accepteren en te omarmen. Dat is niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk zal het je helpen om te zien dat je wel goed genoeg bent.

podcast Jan Geurtz

Mijn gesprek met Jan Geurtz

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

 

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Jan Geurtz en ik over hebben gepraat:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!