Ijszwemmen, geheimen uit Rusland en Katja Schuurman. In gesprek met Ewout Staartjes. In Nederland is hij dé expert op het gebied van winterzwemmen, kettlebell sport en Russische yoga.

Ewout Staartjes podcast

Ewout Staartjes heeft samen met zijn vrouw Loes een yoga studio in Deventer. Naast yoga geeft hij trainingen in kettlebell sport en winterzwemmen. Hier praten we over, bijvoorbeeld over Russische Walrusclubs en hoe mensen in Rusland en Oekraïne intuïtief met hun gezondheid omgaan.

Zoals je kan horen in de podcast (en wellicht kan merken) kennen Ewout en ik elkaar al wat langer. Vorig jaar rond deze tijd heb ik een cursus Winterzwemmen bij Ewout en Loes gedaan. Dit gesprek sluit daarop aan, omdat het mij nog wat meer achtergrond gaf bij winterzwemmen en de Russische samenleving. Maar maak je niet gerust, deze podcast kun je ook uitstekend op zichzelf luisteren.

[pullquote cite=”Ewout Staartjes” type=”center”] “Er zijn anderhalf miljoen Russen die wekelijks gaan zwemmen in een wak. Het is heel groot daar.”[/pullquote]

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de Project Leven Show!

Samenvatting

Dit is wat mij bijblijft van deze podcast:

  1. Gezondheid is niet alleen yoga, winterzwemmen of kettlebell trainingen. Het gaat ook om ‘geestelijke voeding’.
  2. Waar komt zijn zwak voor Rusland en Oekraïne vandaan? Waarom is zo weinig kennis uit Rusland over gezondheid bekend in de westerse samenleving?
  3. Waarom is winterzwemmen gezond voor je?

#1 Wat is ‘geestelijke voeding’? Ewout gebruikt principes uit de Tibetaanse yoga. De kern is dat je probeert naast jezelf te staan, zonder jezelf te veroordelen. Je probeert alleen te observeren en van jezelf te leren, zonder jezelf te veroordelen.

#2 Waar komt de fascinatie van Ewout voor Rusland en Oekraïne vandaan? De oorsprong hiervan ligt in zijn verleden als fotograaf. Vanuit zijn fascinatie kwam hij in aanraking met winterzwemmen. Dit begon bij een yoga retraite in Novosibirsk, de hoofdstad van Siberië.

[pullquote cite=”Ewout Staartjes” type=”center”] “Koude baden zitten in de genen van de Rus.”[/pullquote]

Verderop in het gesprek praten we ook over de vraag waarom veel kennis over gezondheid uit Rusland niet bekend is in het Westen. Richting het einde van het interview hebben we het ook over de politieke situatie in Oekraïne en Rusland.

Bonus: hij geeft een aantal tips voor als je naar Rusland op vakantie wil gaan. “Ik zou Moskou niet per se aanraden. Ik zou liever naar de steden van de Gouden Ring reizen.” De Gouden Ring is een gebied rond de Oeral.

#3 De Russen (met name op het platteland) hebben van oudsher een sauna waar wij een douche hebben. Bij die sauna hoort ook een koud bad. Daarom zegt Ewout ook: “Koude baden zitten in de genen van de Rus”.

In bijna alle steden in Rusland heb je een walrusclub. Daar zwemmen Russen in verenigingsverband elke week een paar keer in een wak.

[pullquote cite=”Ewout Staartjes” type=”center”] “Een onderdeel van mijn ochtendritueel is enorm geneeskrachtig. Maar ik denk dat veel mensen hiervan zullen schrikken.”[/pullquote]

Bonus: Ewout deelt zijn ochtendritueel, niet afkomstig uit Rusland maar uit de Ayurveda. “Ik doe iets waar veel mensen van zullen schrikken, maar het is enorm geneeskrachtig.”

podcast Ewout Staartjes

In de studio in Deventer.

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Ewout en ik over hebben gepraat:

Andere podcasts die aan bod kwamen:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!