Hormonen en gezondheid. Ralph Moorman is auteur van diverse boeken over hormonen en gezondheid. Daarnaast geeft hij hier regelmatig lezingen over en heeft hij een eigen opleiding en online trainingsprogramma opgezet. Wat is gezonde voeding? Wat is de invloed van stress op je gezondheid?

Een gesprek over de invloed van de anticonceptiepil voor vrouwen, koolhydraten en gluten en ‘natural bodybuilding’.

Ralph Moorman podcast

Ralph Moorman is de specialist in Nederland op het gebied van hormonen. Ik interviewde hem thuis in Amsterdam. We praten over zijn eigen ontwikkeling waar hij nu is en wat hij nu weet, maar ook over de negatieve invloed van stress op je gezondheid.

Meer podcasts luisteren van de Project Leven Show? Abonneer je op de podcast!

De meeste symptomen die hij tegenkomt zijn dat mensen slecht slapen, slecht wakker worden of geen constante energie hebben in hun leven. Er is niet één hormoon voor elk syndroom. Ralph: “Je moet denken aan een dans van hormonen”.

[pullquote cite=”Ralph Moorman” type=”center”] “Je moet denken aan een dans van hormonen.”[/pullquote]

Het gaat volgens hem om de verhoudingen tussen hormonen, niet om de absolute waarden.

Samenvatting

Dit is wat mij bijblijft van deze podcast:

  1. Waarom is hij zich gaan interesseren in hormonen?
  2. Wat beïnvloedt je hormoonhuishouding?
  3. Verschilt de complexiteit van je hormoonbalans voor vrouwen versus vrouwen?

#1 Het pad van Ralph Moorman naar hormonen loopt via ‘natural bodybuilding’ en een opleiding levensmiddelentechnologie. Hij merkte in zijn eigen lijf de negatieve invloed van gluten op zijn gezondheid en presteren.  Nu is hij dé expert in Nederland.

#2 Voeding is niet de enige factor die van invloed zijn op je hormoonhuishouding. Andere belangrijke factoren zijn training en beweging, maar ook stress en mentale kwesties. Ralph legt in de podcast uit waar hij op let als hij iemand gaat begeleiden.

Een ander belangrijk punt als het om voeding gaat is dat het niet enkel gaat om wat je binnenkrijgt. Het gaat er ook om hoe je lichaam het verteert, verdraagt, kan opnemen en kan uitscheiden.

In de podcast praten we daar over door:

  • Wat is de invloed van je darmflora op je gezondheid?
  • Hoe kijkt hij naar ontwikkelingen zoals darmflora transplantatie?

Daarbij hebben we het ook over het vegetarisch en veganistisch dieet.

[pullquote cite=”Ralph Moorman” type=”center”] “Je bent niet alleen wat je eet. maar ook wat je verteert, verdraagt, kunt opnemen en kunt uitscheiden.”[/pullquote]

#3 De hormoonhuishouding van vrouwen is een stuk complexer dan de man. Vrouwen hebben 38 hormonen die met elkaar in samenspel zijn, voor mannen zijn dit maar 5. Mijn interpretatie: ook op het gebied van hormonen zijn vrouwen veel geavanceerder en complexer dan mannen…

Om dit te verduidelijken hanteert hij een driedeling in hoofdsystemen van hormonen. Deze hoofdsystemen hebben ook weer invloed op elkaar.

  1. Stress systeem
  2. Schildklier systeem
  3. Geslachtshormonen

Bijvoorbeeld: als je stress systeem niet optimaal functioneert, dan heeft dat effect op je geslachtshormonen.

[pullquote cite=”Ralph Moorman” type=”center”] “Een anticonceptiepil is een experiment in je leven.”[/pullquote]

Nog specifieker hebben we het ook over de anticonceptiepil. Ralph heeft daar een duidelijke mening over: “De anticonceptiepil is een experiment in je leven.” Je laat je een belangrijk deel van je eigen hormoonhuishouding over aan een pil die door anderen is ontwikkeld.

Ralph Moorman podcast

Interview met Ralph Moorman bij hem thuis.

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Ralph en ik over hebben gepraat:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!