Henk Kraaijenhof was de trainer en coach van diverse topsporters. Tegenwoordig past hij zijn filosofie en aanpak toe in het bedrijfsleven. We praten over topsport, presteren, stress, vermoeidheid, technologie en innovatie.

Henk Kraaijenhof podcast

Henk Kraaijenhof is een topcoach die atleten zoals Nelli Cooman, Troy Douglas en Merlene Ottey heeft begeleid. Later heeft hij ook de toptennisser Mary Pierce, de voetbalclub Juventus, de Engelse rugbybond en de voetballer Edgar Davids begeleid.

Via een wederzijdse vriend – Erik Hein – kwam ik in contact met Henk. Het was een bijzonder gesprek, omdat hij breed geïnteresseerd is en veel gelezen heeft. We hebben het dus niet alleen over topsport en training, maar ook over ‘human enhancement’ en genetische manipulatie.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android.

Samenvatting

Dit is wat mij bijblijft van deze podcast:

  1. Geluk in topsport is maakbaar
  2. Wat is er complex aan het trainersvak?
  3. Technologie is soms een alibi voor domheid
  4. Waarom ligt zijn focus op stress en vermoeidheid als hij cliënten coacht?

#1 Henk spreekt liever over ‘high performance’ en niet zozeer over ‘peak performance’. Zijn visie op presteren is dat geluk voor een groot gedeelte maakbaar is. Dit is wat anders dan ‘mazzel’. Mazzel is als er geen intentie, is maar het toch gebeurt.

#2 Elke training is een biologisch en een psychologisch experiment waarvan de uitkomst onzeker is. Vooruitgang is een reden om door te gaan. Als er geen vooruitgang in de training zichtbaar is, dan was dat de reden om de training aan te passen.

De complexiteit voor een trainer is om te onderzoeken welke factor het belangrijkste is en de onderlinge invloed in te schatten. Zo kan de mentale staat van een atleet van grote invloed zijn op de fysieke gesteldheid.

[pullquote cite=”Henk Kraaijenhof” type=”center”] “In de topsport is geluk maakbaar.”[/pullquote]

#3 Technologie is soms een alibi voor domheid. Henk Kraaijenhof: “Niemand gaat harder lopen, hoger springen of beter voetballen met een app.” Veel mensen gebruiken technologie om niet na te hoeven denken. Het verschil wordt toch uiteindelijk gemaakt voor een intelligent persoon.

#4 De les van presteren van sporters is het makkelijkste te transfereren naar andere domeinen, zoals het bedrijfsleven of artiesten. De kern volgens hem is stress en vermoeidheid. In zijn werk zijn stress en vermoeidheid de belangrijkste indicatoren.

De oorzaak daarvan ligt vaak in de leefstijl en door de samenleving volgens hem. We praten over methoden om dit te meten. Hij legt uit dat hij hartritmevariabiliteit daarvoor gebruikt, maar dat het niet de enige indicator is.

In de werkkamer van Henk voor een paar van zijn boekenkasten

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Patreon supporters van de Project Leven Show

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Henk Kraaijenhof en ik over hebben gepraat:

We hadden het over deze podcast afleveringen:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!