Evolutionaire geneeskunde en het paleo dieet. Mijn interview is met Melchior Meijer over het metabool syndroom, westerse welvaartsziektes en waarom veel ziektebeelden in de moderne tijd terug zijn te leiden tot de evolutieleer.

In gesprek met expert, journalist en blogger Melchior Meijer.

Podcast met Melchior Meijer

Melchior Meijer schrijft al jarenlang op zijn blog over evolutionaire geneeskunde, het paleo dieet en de tekortkomingen in onze hoe de moderne mens leeft. Hij is ook betrekken bij het Ancestral Health Symposium in Nederland. 

Hij was bij mij thuis te gast. “Vanuit mijn werk als journalist ben ik al gewend om naar mensen toe te reizen, dus het is geen probleem”.

We dronken eerst een grote kop koffie en spraken over zijn voorgeschiedenis. Hij heeft jarenlang in Zweden gewoond en daarna in Zoutkamp. Omdat ik zelf ook in de provincie Groningen ben opgegroeid, hebben we daar een tijdje over gepraat. 

Melchior is energiek en enthousiast over de inhoud. Waarschuwing: soms gaan we ook enorm de diepte in over de effecten van de voeding en leefstijl op biologische en hormonale processen in je lichaam. 

Altijd nieuwe podcasts van me luisteren? Abonneer je op de Project Leven Show!

Mijn samenvatting

Dit heb ik geleerd van mijn gesprek met Melchior:

  • Waarom internet zo verslavend is
  • Wat het metabool syndroom is
  • Zijn experiment om geen groenten te eten
  • Waarom zwaartekracht essentieel is voor je gezondheid

[pullquote cite=”Melchior Meijer” type=”center”] “Iets nieuws geeft altijd een goed gevoel, al is het nog zo onbeduidend”.[/pullquote]

Internet is verslavend. Dat komt vanuit de evolutieleer. Melchior: “Iets nieuws geeft altijd een goed gevoel, al is het nog zo onbeduidend”. Daarom is multitasken zo lastig. Je wil als mens altijd kansen en gevaren opmerken. 

Vroeger was het de leeuw in de bosjes, nu de update op Facebook. 

Een van de symptomen van het metabool syndroom is het teveel aan vet rond de interne organen. Andere kenmerken zijn afwijkende bloedsuikerspiegels, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Dit komt door een ‘mismatch’ in onze huidige leefstijl ten opzichte van hoe we evolutionair zijn ontwikkeld. Het bekendste voorbeeld is voeding.

Is groente slecht voor je? Wat is het risico van een te rijke darmflora in je dunne darm? Dit kan leiden tot een verminderde functie van mitochondria en ziektebeelden. Vezels zorgen voor een te rijke darmflora. Het experiment van Melchior is om tijdelijk geen groenten te eten. Alleen vlees, vis en fruit. 

UPDATE: onderin staat een link naar de blog van Melchior Meijer, waarin hij schrijft hoe zijn experiment is afgelopen.

[pullquote cite=”Joan Vernikos” type=”center”] “Als je gezond wil blijven, moet jij je zo veel mogelijk bewegen ten opzichte van de zwaartekracht”.[/pullquote]

Zwaartekracht is essentieel. Astronauten verouderen in de ruimte veel sneller dan op aarde. Dit leidde tot de zogenaamde ‘bedrust studies’. Proefpersonen moesten een maand lang in bed blijven liggen. Een controlegroep mocht om het uur even op staan. Deze controlegroep bleef veel gezonder. 

melchior meijer interview

Tijdens het interview met Melchior. Dat deden we zittend, eigenlijk tegen onze principes in. Maar ja, het was wel even het meest praktische. 

De Shownotes

Dit kwam er nog meer aan bod:

Eerder schreef ik op de blog deze artikelen:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!