Esther Thole schreef het boek ‘Makers van Leven’. In deze podcast interview praten we over chemie, scheikunde, nanotechnologie en toepassingen voor de mens.

Esther Thole podcast

Esther Thole is wetenschapsjournalist bij onder meer NEMO Kennislink. In juni 2018 kwam haar boek Makers van Leven uit. Dit boek gaat over het wetenschappelijk onderzoek dat nu wordt gedaan in de scheikunde en moleculaire biologie, naar het ontstaan van leven uit niet-leven.

Zoals je zult merken in dit gesprek, ben ik zelf niet zo thuis in scheikunde en chemie. Het boeiende aan zowel het boek van Esther alsook aan dit gesprek, is dat ze het heel duidelijk en goed weet uit te leggen. Waarom is wetenschappelijk onderzoek op dit terrein zo belangrijk? Wat levert het ons als mens op?

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast:

Helemaal fijn als je een review op één van deze kanalen achter laat!

Samenvatting

Dit is wat mij bijblijft van deze podcast:

  1. Waarom is het belangrijk dat we weten hoe leven is ontstaan?
  2. Wat zijn slimme materialen?
  3. Waarom is een cel geen fabriek?

#1 Het ontstaan van het leven is één van de belangrijkste wetenschappelijke vragen die er is. Zoals Esther het mooi zegt in het interview: ‘We weten alleen dat leven er niet altijd was. Nu is het er wel, maar daartussen zit een heel groot gat.’ In het gesprek praten we ook door waarom dit een belangrijke vraag is.

#2 De meeste materialen die we nu gebruiken kennen maar één functie. Esther vertelt dat slimme materialen kunnen reageren op hun omgeving, zoals meedraaien met de zon of het oppervlakte van ruw naar glad maken. Interessante toepassingen hiervoor zijn bijvoorbeeld te vinden in materiaalkunde, zoals verf die zichzelf herstelt.

#3 De vergelijking die vaak wordt gemaakt is die van een cel als een fabriek. Esther legt uit dat dit geen goede vergelijking is, aangezien een cel er niet op uit is om een maximale hoeveelheid van iets te produceren. Een cel maakt precies wat het nodig heeft op het juiste moment. Hoe dit vernuft is ontstaan, daar weten we eigenlijk nog heel weinig van.

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

  • Boek Makers van Leven
  • Website Esther Thole op Nemo Kennislink

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Patreon supporters van de Biohacking Impact podcast
  • Boek Biohacking (mijn eigen boek)

Video

Dit interview verschijnt ook op het YouTube kanaal van PeterJoosten.net. Beluister het interview hieronder.

Interview met Esther Thole

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Esther en ik over hebben gepraat:

We hadden het over deze podcast afleveringen:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!