Podcast over DNA & genetische modificatie! Wat is DNA & hoe werkt het? Wat is genetische modificatie & CRISPR/Cas9? Wat zijn risico’s van bioterreur?

DNA podcast

Dit is een verdieping aflevering. Dat betekent dat ik één onderwerp verder uitdiep aan de hand van theorie, gerelateerde concepten en voorbeelden uit de praktijk.

In deze aflevering praat ik over DNA, genetische modificatie en bioterreur. Hoe ver is de wetenschap hierin? Wat is de impact op de wereld? Luister de aflevering hieronder:

Biotechnologie fascineert me mateloos. Hoewel ik biologie op de middelbare school niet zo leuk vond, merk ik de laatste jaren dat het zoveel boeiende facetten heeft. Zeker in de tijd waarin we nu leven, waarin computertechnologie en biologie samensmelten. Ik hoop dat je mijn enthousiasme kan terughoren in deze aflevering.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast:

Helemaal fijn als je een review op één van deze kanalen achter laat!

Samenvatting

Dit zijn de drie thema’s in deze podcast:

  1. Wat is genetica?
  2. Hoe werkt genetische modificatie?
  3. Wat zijn de risico’s van bioterreur?

#1 Genetica draait om de analyse van DNA. Al het leven is opgebouwd op basis van AC en TG basenparen. Het meest opmerkelijke is het een betrekkelijk recente wetenschappelijke ontdekking is. In de podcast leg ik uit wat de meest belangrijke momenten in de geschiedenis hierin zijn geweest.

#2 Hoe werkt genetische modificatie? De mens probeert al heel lang de genen van het nageslacht te beïnvloeden; denk aan het veredelen van planten of het fokken van dieren. Wat maakt de recente ontdekking van CRISPR/Cas9 als methode nou zo bijzonder?

#3 Als we door de opkomst van computertechnologie ook te maken kregen met hackers, geldt dat dan ook voor biotechnologie? Is bioterreur gevaarlijk of valt het het wel mee? De antwoorden hierop weet ik niet, maar in de podcast schets ik een paar scenario’s.

Shownotes

Dit zijn links naar artikelen die ik over deze thema’s schreef op mijn blogs:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Patreon supporters van de Biohacking Impact podcast
  • Boek Biohacking (mijn eigen boek)

Video

Deze podcast verschijnt ook op het YouTube kanaal van PeterJoosten.net. Beluister de aflevering hieronder.

Aflevering Biohacking Impact podcast

Meer lezen?

Eerder heb ik ook een paar podcast interviews opgenomen over dit thema:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!