Interview met Dimitri Tokmetzis, journalist bij De Correspondent en schrijver. We praten over privacy, waarom je wel iets te verbergen hebt, over de rol van privacy als het gaat om democratie, wat je zelf kan doen om je privacy te beschermen en extremisme.

Dimitri Tokmetzis podcast

Dimitri Tokmetzis is historicus en datajournalist. Voordat hij voor De Correspondent ging schrijven, was hij werkzaam voor onder andere het NRC Handelsblad en de Pers. Hij schreef het boek De Digitale Schaduw en met collega Maurits Martijn het boek Je hebt wél iets te verbergen.

Zelf maak ik veel gebruik van allerlei online diensten en verschillende apps, zoals Google, Facebook, Instagram en apps om mijn stappen, slaap en allerlei andere dingen in mijn leven te meten. Om die reden vond ik dit een boeiend gesprek. Door het lezen van het boek Je hebt wél iets te verbergen en dit gesprek realiseer ik me beter wat voor consequenties dit kan hebben.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android.

Samenvatting

Dit is wat mij bijblijft van deze podcast:

  1. De vermenging van overheid en het bedrijfsleven
  2. Privacy is vooral van belang als er onderscheid in individuen wordt gemaakt
  3. Wat zijn manieren om naar het belang van privacy te kijken?
  4. Leidt big data en kunstmatige intelligentie tot een positieve of negatieve toekomst?

#1. De overheid maakt gebruik van de digitale infrastructuur die is aangelegd door commerciële bedrijven.

#2. Privacy is vooral van belang als er onderscheid in individuen wordt gemaakt. Een aantal voorbeelden: of je een land in mag, of je krediet krijgt en hoeveel premie je moet betalen. Dat wordt bepaald door in welke categorie je bent ingedeeld op basis van de data die er over jou beschikbaar is bij die organisatie.

[pullquote cite=”Dimitri Tokmetzis” type=”center”] “Je hebt de Orwell, Kafka en Matrix metaforen om naar privacy te kijken.”[/pullquote]

#3. Er zijn verschillende manieren om naar privacy te kijken. Dimitri vertelt over een aantal metaforen. De Orwell metafoor gaat erover dat je continu in de gaten wordt gehouden.

De Kafka metafoor gaat erom dat je door verkeerde of vervuilde data verstrikt raakt in bureaucratie. De Matrix metafoor is dat wij als gebruikers de grondstof zijn waar adverteerders gebruik van maken.

#4. Dimitri is niet uitgesproken optimistisch of pessimistisch over de toekomst. Volgens hem is goede data nog steeds schaars. Daarbij blijft de dagelijkse praktijk toch menselijk en rommelig, hoeveel meer data we gaan verzamelen en hoe beter de algoritmes ook worden.

interview met Dimitri Tokmetzis

Met Dimitri Tokmetzis. We namen de podcast op bij De Correspondent.

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Patreon supporters van de Project Leven Show

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Dimitri Tokmetzis en ik over hebben gepraat.

We hadden het over deze podcast afleveringen:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!