Epigenetica, DNA & Bruce Lipton. Wat is epigenetica? Hoe verhoudt epigenetica zich ten opzichte van genetica? Wat zijn de toekomstige toepassingen van epigenetica? Hoe beïnvloedt je met je leefstijl je epigenetica?

Désirée Goubert podcast

Désirée Goubert doet promotieonderzoek naar epigenetica, aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Specifiek kijkt ze naar de invloed van epigenetica op het ontstaan van borstkanker. We praten over haar onderzoek, mogelijke toepassingen voor de gezondheidszorg en mensverbetering.

Zelf vind ik epigenetica een boeiend wetenschappelijk veld. Zoals je zult merken in het interview, weten we nog betrekkelijk weinig over hoe de genen werken, laat staan welke processen de genen weer beïnvloeden.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android.

Samenvatting

Dit is wat mij bij blijft van deze podcast:

  1. Wat is epigenetica?
  2. Wat is het verschil met genetica?
  3. Zijn we straks in staat om epigenetisch te programmeren?
  4. Hoe kun je met je leefstijl epigenetica beïnvloeden?

#1 Wat is epigenetica? Dit is de laag boven het DNA die invloed heeft of en de mate waarin een gen tot expressie komt. Dit zijn chemische verbindingen zoals methylgroepen, die vanuit de omgeving aan het DNA binden.

#2 Genetica is de bouwtekening van het leven. Alle cellen in het lichaam hebben precies dezelfde code. Maar waarom wordt een cel een levercel, een oogcel of een huidcel? Ze gebruikt de vergelijking van een verkeerslicht dat op rood, oranje of groen kan staan.

[pullquote cite=”Désirée Goubert” type=”center”] “In de toekomst kunnen we epigenetisch programmeren.”[/pullquote]

#3 Zijn we straks in staat om epigenetisch te programmeren? Désirée legt uit dat ze CRISPR/cas9 in haar onderzoek toepast om epigenetische bewerkingen uit te voeren. In tegenstelling tot de reguliere werking worden geen knip gemaakt, maar om epigenetische tags naar het juiste gen te vervoeren.

#4 Alles in ons leven heeft invloed op onze epigenetica. Désirée legt dit uit aan de hand van een paar voorbeelden zoals de Hongerwinter, rokende moeders en onderzoeken bij ratten. Daarnaast hebben we het over wat je in je leven kan doen, zoals gezonde voeding, goed slapen en voldoende bewegen.

Met Désirée Goubert 

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Patreon supporters van de Project Leven Show
  • Boek Biohacking (mijn eigen boek)

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Désirée Goubert en ik over hebben gepraat:

We hadden het over deze podcast afleveringen:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!