Podcast met De Groene Vrouw, de poepdokter, Nienke Tode-Gottenbos. Nienke is expert op het gebied van darmen, darmbacteriën, kruidengeneeskunde, voeding en gezondheid. In deze podcast praten we over deze onderwerpen. Wat kun je doen om gezonder te worden en je darmflora in optimale staat te krijgen.

We hebben een gesprek over hoe kan je checken of je ontlasting goed is, wat je moet eten voor een goede darmflora en wat je moet vermijden.

De Groene Vrouw podcast

De Groene Vrouw geeft tips over je darmflora. Hoe zit dat precies met de bacteriën in onze darmen? Wist je bijvoorbeeld dat obese mensen een andere darmflora hebben dan slanke mensen? Is vegetarisme goed voor je? Kun je ook teveel vlees eten? Luister naar de podcast voor meer achtergrond en tips.

Altijd nieuwe podcasts van mij luisteren? Abonneer je op de Project Leven Show!

De Groene Vrouw podcast

Na afloop van de podcast

Samenvatting

Dit heb is wat mij vooral bijblijft van deze podcast:

  • Wat is de basis van gezondheid? Volgens Nienke zijn de peilers van gezondheid: voeding, darmflora en leefstijl. Je darmen zijn essentieel, ze hebben ook invloed te hebben op je brein, je huid en je immuunsysteem.
  • “Wij zijn een wandelend bacterievat”. Waarom? We hebben 10x zo veel bacteriën als cellen en 100x zoveel bacterie DNA als cel DNA.
  • Wat is niet goed voor je darmen? Suiker, alcohol en koffie zijn sowieso niet goed voor je darmflora. Over een heleboel andere producten is er nog heel veel discussie. Bijvoorbeeld over gluten, granen en koolhydraten. Niet alleen voeding is belangrijk. Chronische stress is zeer schadelijk voor je darmflora.
  • Wat is probiotica en wat is prebiotica? Waar moet je op letten als je supplementen wil kopen?

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar ik met Nienke over heb gepraat:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!