Chi Chiu is oprichter en eigenaar van instituut Chivo. Chivo is een kennis & trainingsinstituut voor vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en fitness. Dit is een podcast interview over gedragsverandering, vitaliteit, autonomie, de werking van pijn, het ontstaan van obesitas en neuroplasticiteit.

Chi Chiu podcast

Chi Chiu bezit ontzettend veel kennis over fitness, voeding en de menselijke psychologie. Zowel tijdens presentaties van hem als in gesprekken, ben ik altijd weer onder de indruk van de inzichten die hij heeft en deelt.

Dit was de eerste keer dat ik een gast voor de tweede keer heb geïnterviewd. Het was voor mezelf daarom soms ook een beetje zoeken, zoals je wellicht kan merken in het gesprek. Hiervoor heb ik gekozen om mezelf ook uit te blijven dagen en me te ontwikkelen in het doen van interviews.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android.

Samenvatting

Dit is wat mij bijblijft van deze podcast:

  1. Pijn heeft niet altijd een fysiologische oorzaak.
  2. Wat is neuroplasticiteit?
  3. Wat zijn de gevolgen als je ouder wordt?
  4. Hoe werkt gedragsverandering?
  5. Wat is de zelfbeschikkingstheorie?

#1 Pijn heeft niet altijd een fysiologische oorzaak. De jaren ervaring zorgen ervoor dat je beter wordt in het beschermen van jezelf. Met andere woorden: pijn is een construct dat wordt gemaakt door het brein. In de podcast legt Chi dit uit met de analogie van een alarmsysteem.

#2  “Wij zijn niet onze hersenen, we zijn onze connecties.” In de podcast legt Chi uit wat neuroplasticiteit is en hoe dit de kijk op de ontwikkeling van onze hersenen heeft veranderd. Hij legt hierin ook het verband met pijn.

[pullquote cite=”Chi Chiu” type=”center”] “Pijn is een construct dat wordt gemaakt door het brein. Het heeft niet altijd een fysiologische oorzaak.”[/pullquote]

#3 Als je ouder wordt, dan raak je flexibiliteit kwijt. Niet alleen in het lichaam, maar ook in de hersenen. Door de vermindering in neuroplasticiteit, wordt het lastig om verbindingen in de hersenen te wijzigen. Deze verbindingen staan voor aangeleerd gedrag en overtuigingen.

#4 Om gedrag te veranderen, moet je kijken naar bewuste en onbewuste ‘triggers’. Om die reden kun je beter gewoontes vervangen dan er mee te stoppen. Verder is wilskracht nodig, maar is het vooral belangrijk om focus te houden en de omgeving zo in te richten dat jij je gezonde gewoontes kan volhouden.

#5  Wat is de zelfbeschikkingstheorie? Volgens Chi is dit de best onderzochte en werkbare theorie om doelen te halen. Deze theorie bestaat uit drie onderdelen – autonomie, binding en competentie – die allen invloed hebben op autonome motivatie.

Autonomie staat voor intrinsieke motivatie, binding staat voor de sociale ondersteuning, en competenties voor de kennis en vaardigheden die je nodig hebt. Deze theorie is toepasbaar voor privé, zakelijke en sportieve doelen.

Chi vitaliteit

Met Chi Chiu na de vorige podcast

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Patreon supporters van de Project Leven Show

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Chi Chiu en ik over hebben gepraat:

We hadden het over deze podcast afleveringen:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!