Privacy, hackers, ICT, open source software en de overheid.  Een gesprek met Brenno de Winter, een onderzoeksjournalist die gespecialiseerd is in privacy en ICT beveiliging.

We praten onder meer over waarom privacy zo belangrijk is, hoe de overheid faalt in digitalisering, de transparantie van informatie en de toekomst van de informatiesamenleving. 

In 2011 is hij uitgeroepen tot journalist van het jaar door Villamedia. 

Podcast met Brenno de Winter

Brenno de Winter is vooral bekend vanwege het kraken van de OV-chipkaart. Hij maakt zich daarnaast sterk voor transparantie in de overheid, vooral door het indienen van informatieverzoeken op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). 

Altijd nieuwe podcasts van me luisteren? Abonneer je op de Project Leven Show!

Mijn samenvatting

Dit heb ik geleerd van mijn gesprek met Brenno: 

  • Waarom de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001 een beslissend moment was in het leven van Brenno de Winter. 
  • Hackers zoeken de randen van systemen en mogelijkheden op. Zowel in computers als software, als ook het anders gebruiken van IKEA tafeltjes. 
  • Wat is de horizontale samenleving? Wat betekent dit voor de samenleving en de politiek? Gaan we nog om de 4 jaar naar de stembus? Wat voor impact heeft het op de arbeidsmarkt? 
  • Hoeveel WOB verzoeken (Wet Openbaarheid van Bestuur) heeft Brenno in de afgelopen jaren gedaan? Antwoord: duizenden. Waarom doet hij dat? 

De Shownotes

Dit kwam er nog meer aan bod: 

Eerder schreef ik op de blog deze artikelen:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!