Lykle de Vries geeft lezingen en publiceert over de invloed van nieuwe technologie. De laatste jaren doet hij dat vooral over bitcoin, blockchain en cryptocurrency. Hij noemt zichzelf onder meer bitcoin evangelist. 

Lykle de Vries podcast

“De standaardreactie van mensen is dat ze bang zijn voor nieuwe dingen.” Lykle probeert daar als adviseur, spreker en dagvoorzitter verandering in te brengen. Een aantal jaren geleden deed hij dat vooral over social media. Tegenwoordig doet hij dit vooral rondom bitcoin en blockchain technologie. 

Ik vond het een ontzettend boeiend interview. Lykle legt op een hele duidelijke manier uit wat bitcoin en blockchain zijn, maar ook vooral wat de impact van deze technologie kan zijn. Mijn favoriete uitspraak van hem: “Door blockchain gaan we vernieuwingen zien op plekken waar je het niet verwacht.”

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android.

Samenvatting

Dit is wat mij bij is gebleven van deze podcast:

  1. Wat is bitcoin?
  2. Is het erg dat het niet bekend is wie Satoshi Nakamoto is/zijn?
  3. Hoe werkt de blockchain?
  4. Hoe start je met bitcoin?

#1. Bitcoin is digitaal geld. Het bijzondere waarop deze digitale munt in elkaar is gezet, is dat je de munt niet kan kopiëren of twee keer kan uitkeren. De munt werkt zonder een traditionele bank. Daarmee krijg je een heel betrouwbaar betaalmiddel. Een ander voordeel is dat instellingen als banken daar geen percentage van kunnen afronden. Bitcoin is een systeem dat werkt zonder centraal punt, zoals een Centrale Bank of overheidsinstelling.

In de podcast legt Lykle ook uit wat het verschil tussen bitcoin en ethereum. Met ethereum kun je ‘smart contracts’ programmeren. In de podcast legt Lykle uit wat je hiermee zou kunnen doen.

#2. Wie is Satoshi Nakamoto? Niemand weet wie dit is, of het groep is en of hij of zij nog steeds leeft. Het is een onbekend iemand die de eerste versie van de software heeft gebouwd en een ‘whitepaper’ heeft geschreven. Volgens Lykle is het niet erg dat niet bekend is wie dit is. Onder meer voor de eigen veiligheid van die persoon (tegen criminelen en tegen de overheid), maar vooral omdat bitcoin nu door de gehele gemeenschap gedragen wordt.

[pullquote cite=”Lykle de Vries” type=”center”] “Het is juist goed dat we niet weten wie Satoshi Nakamoto is.”[/pullquote]

#3. Een keten van blokken (de blockchain) zorgt voor radicale transparantie. De blockchain is een grootboek waar alle transacties staan die ooit zijn gedaan. Met andere woorden: iedereen kan elkaar controleren. De zogenaamde ‘miners’ maken deze blockchains aan. In de podcast legt Lykle uit waarom de ‘miners’ dit doen, wat ze er aan verdienen en waarom er nu heel veel ‘miners’ in China zijn. 

Verderop in ons gesprek vertelt Lykle wat de impact van blockchain technologie kan zijn op de overheid en beroepsgroepen zoals notarissen. Volgens hem gaan die beroepen niet verdwijnen, maar wel fundamenteel veranderen.

#4. De beste manier om je te verdiepen in bitcoin is om het gewoon te proberen. Lykle geeft daarbij aan dat het belangrijk is om dat te doen met geld dat je kan missen en dat het essentieel is om back-ups van je computer te maken. Zo vertelt hij over een vuilnisbelt in Engeland waar op een oude harde schijf een paar duizend bitcoins staan. Inmiddels is dat enorm veel geld waard. 

podcast bitcoin

Met Lykle voor het podcast interview

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

 

Video met Andreas Antonopoulos

In de podcast kwam ook mijn video interview met Andreas Antonopoulos langs. Bekijk de video hieronder.

Mijn interview met Andreas Antonopoulos

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Lykle de Vries en ik over hebben gepraat:

Zelf bitcoin kopen?

  • Coinbase om bitcoin te kopen (actie: krijg $10 aan bitcoin gratis als je $100 stort. N.B. Je helpt Project Leven dan ook een beetje)
  • Bitonic om bitcoin te kopen via iDeal (je hebt dan al wel een bitcoin wallet nodig)
  • BTC Direct om bitcoin te kopen via iDeal (je hebt dan al wel een bitcoin wallet nodig)

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!