Podcast interview met sterrenkundige Ans Hekkenberg over sterrenkunde en ruimtevaart. Hoe is het universum ontstaan? Wat is de toekomst van ruimtereizen?

Ans Hekkenberg podcast

Ans Hekkenberg is wetenschapsjournalist bij het magazine New Scientist. Zij studeerde natuurkunde en sterrenkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij is vooral actief in wetenschapscommunicatie en is onder meer ambassadeur van het Nederlandse Techniekpact.

Het leuke aan dit gesprek was dat we het niet alleen hadden over het heelal en de bijzondere onderdelen daarvan, maar ook een filosofisch gesprek hadden over wat onze rol als mens hierin is. Net als de vraag wat je zou doen als je moest kiezen tussen je partner, of als eerste pionier op de planeet Mars gaan wonen.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast:

Helemaal fijn als je een review op één van deze kanalen achter laat!

Samenvatting

Dit is wat mij bij blijft van deze podcast:

  1. Wat is het verschil tussen een supernova en een zwart gat?
  2. Wat zijn de meest interessante onderzoeken op dit moment?
  3. Hoe ziet de toekomst van ruimtevaart er uit?

#1 Wat is het verschil tussen een supernova en een zwart gat? Een zwart gat ontstaat wanneer een ster van een bepaalde massa implodeert. Sterren van een kleinere massa, waaronder onze zon, veranderen in een Supernova wanneer ze aan het einde van hun levensduur zijn.

#2 Wat zijn de interessantste onderzoeken op dit moment? Ans vertelt over de ruimtesonde die op weg is naar de planeet Mercurius en de twee Voyager sondes die onlangs ons zonnestelsel hebben verlaten. Wat hopen onderzoekers hiermee te vinden?

#3 Hoe ziet de toekomst van ruimtevaart er uit? We praten over de strijd en de samenwerking tussen landen over ruimtevaart. Een belangrijke recente verschuiving hierin is de opkomst van commerciële ruimtevaart met Blue Origin, Space X en Virgin Atlantic. Wat zijn de gevolgen hiervan?

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Patreon supporters van de Biohacking Impact podcast
  • Boek Biohacking (mijn eigen boek)

Meer lezen?

We hadden het over deze podcast afleveringen:

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!