Podcast interview met Angelo Vermeulen. Hij is bioloog, wetenschapper en kunstenaar. In ons interview praten we over ruimtevaart, ruimteschepen, kolonialiseren van planeten en de plannen van Elon Musk om op Mars te gaan leven.

Podcast met Angelo Vermeulen

Angelo doet momenteel promotieonderzoek bij de Technische Universiteit Delft, waarin hij nadenkt over de problematiek van ruimtereizen. Daarnaast was hij de gezagvoerder van de allereerste Mars simulatie missie op Hawaii van NASA. We praten over al deze onderwerpen. Angelo is een fascinerend persoon, een artiest en een wetenschapper. Iemand die graag over de grenzen van disciplines kijkt.

Zelf ben ik een ‘science fiction nerd’. Ik verslind series zoals The Expanse (te zien op Netflix), documentaires zoals Cosmos (te zien op Netflix), films zoals The Martian en boeken zoals Seveneves. In het gesprek werd mij snel duidelijk dat deze ontwikkelingen sneller gaan dan ik altijd dacht. De fictie uit series, films en boeken wordt snel werkelijkheid.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Android. Wil jij de uitgeschreven transcripties lezen? Steun mij dan op Patreon!

Samenvatting

Dit is wat mij bijblijft van deze podcast:

  1. Hoe ga je om met een onzekere toekomst?
  2. Hoe serieus zijn de plannen van Elon Musk?
  3. De toekomst van de mensheid ligt buiten de aarde
  4. Is de mens fysiek wel geschikt om buiten de aarde te leven? Hoe zit dat sociaal?
  5. Bestaat buitenaards leven?

#1. We kunnen niets meer voorspellen. Volgens Angelo leven we in een tijd met een onzekere toekomst, mede door de opstapeling van meerdere crises. Door het enorme tempo waarin dingen veranderen, verliezen we de greep op wat er gaat gebeuren. De oplossing hiervoor is wellicht wel het adaptieve vermogen van de natuur.

#2. De plannen van Elon Musk zijn wat genuanceerder dan het beeld dat door de media wordt geschetst.  Angelo heeft Elon Musk een aantal jaren geleden ontmoet. De plannen van Elon Musk zijn altijd gegrond in wiskunde. Ze hebben gepraat over de problematiek rond grondstoffen op Mars. Vervoer je alles vanaf aarde of zorg je dat de grondstoffen kan gebruiken die al in de ruimte zijn?

[pullquote cite=”Angelo Vermeulen” type=”center”] “Het verhaal van Elon Musk over het reizen naar Mars en daar gaan leven, dat ligt veel genuanceerder.”[/pullquote]

#3. Angelo gelooft dat het leven op het oppervlakte van de aarde één van de mogelijkheden is in de toekomst. Daarnaast zal de mensheid leven in ruimteschepen en op kolonies op de maan, op Mars en op andere planeten.

#4. Ruimtereizen heeft een behoorlijke impact op de gezondheid van de mens. Voorbeelden hiervan zijn het ontbreken van zwaartekracht, maar vooral straling. Angelo gelooft dat we het menselijk lichaam zullen gaan wijzigen, bijvoorbeeld door het aanpassen van genen.

Misschien nog interessanter dan het fysieke aspect zijn de sociale en emotionele effecten van het leven in de ruimte. Angelo was de commandant van een Mars simulatie op Hawaii. Hij heeft daarin voor een aantal maanden samengeleefd met drie mannen en twee vrouwen.

De missie heeft hem veel geleerd over leiderschap en groepsdynamiek. Volgens hem is het belangrijk dat dergelijke groepen een diversiteit van kwaliteiten en persoonlijkheden moeten kennen.

#5. Een paar dagen na afloop bedacht ik me dat ik Angelo een vraag was vergeten te stellen. Namelijk of hij denkt dat er buitenlands leven bestaat.

Zijn antwoord stuurde hij per e-mail: “Ja, ik geloof ten stelligste dat er buitenaards leven is, zeker als we het hebben of microbieel of vergelijkbaar leven. Of er ook buitenaardse technologische beschavingen zijn, daar spreek ik me niet echt over uit. De kans dat beschavingen relatief dicht bij elkaar ontstaan en overlappen in de tijd lijkt me trouwens vrij klein.”

Angelo Vermeulen podcast

Interview met Angelo Vermeulen bij de TU Delft

Shownotes

Waar hebben we het nog meer over gehad?

Meer lezen?

Eerder schreef ik ook over een aantal onderwerpen waar Angelo Vermeulen en ik over hebben gepraat.

  • Podcast met Melchior Meijer over het effect van zwaartekracht op de gezondheid
  • Podcast met Martijn Aslander over het bereiken van flow in groepen

Wat vond jij van deze podcast? Laat het me weten in de comments!